m11

Synes du også at et rustikt og naturligt plankebord kunne være smukt, men er du ved at få kaffen galt i halsen når du ser priserne på plankeborde online, eller i de fysiske butikker, så kan du evt. vælge at spare nogle penge ved selv at lave et plankebord fra bunden.

Det kræver selvfølgelig noget værktøj, nogle materialer og tid, men i sidste ende vil det være det hele værd, og du har fået dit helt eget personlige og unikke plankebord.

Stue

Vælg planker

Først og fremmest skal du selvfølgelig vælge hvilken type planker du vil bruge. Der findes rigtig mange muligheder. Valget af planker er oftest det der har størst indflydelse på prisen på dit plankebord.

Mange vælger eg, men det er også noget af det dyreste. I stedet kan du f.eks. vælge lærk, azobe eller bøg.

Det er dog også meget individuelt hvad du kan lide af farver, og hvilke egenskaber du ønsker træet skal have. 

Forarbejdning

Nogle steder kan du købe planker der allerede er skåret til, eller du kan vælge at gøre det selv.

Herefter skal dine planker slibes og høvles samt have olie.

Når det kommer til olie har du igen mange valgmuligheder. Du kan få olier der giver et patineret look, et blankt look, eller bare fremhæver det naturlige i træet. 

Samling af bordpladen

Der er også forskellige muligheder når det kommer til at samle bordpladen, dette afhænger også lidt af hvor mange planker du har, hvor lange de er osv.

Det typiske er at man samler dem med to eller flere spær og vinkelbeslag. 

Valg af bordben

Intet plankebord uden bordben. Igen har du mange muligheder når du skal vælge bordben, men vær opmærksom på at dit valg faktisk kan have stor indflydelse på bordets udtryk som helhed.

Du kan selv vælge at lave nogle simple bordben i træ eller metal, men du kan også købe mange forskellige slags bordben på nettet som du kan monteret på bordet. 

Køkken

Det er ikke svært

Selv om det godt kan lyde som et stort projekt at lave sit eget plankebord, så er det faktisk ikke så svært.

Du kan altid få råd og vejledning i byggemarkedet om hvilke materialer du skal vælge, og hvilket værktøj du skal bruge for at gøre opgaven nemmere.

Som minimum bør du i hvert fald have: 

  • En hobbykniv
  • Pensel
  • Sandpapir
  • En boremaskine og bits

Hvis du selv skal skære dine planker til kræver det selvfølgelig at du har en rundsav eller andet også, men vælger du planker der allerede er skåret på mål så kan du faktisk godt klare dig med ovenstående.

Prisen på dit færdige plankebord afhænger selvfølgelig af materialevalg, hvilke bordben du vælger, og om du har værktøj i forvejen osv, men ofte kan du lave et plankebord til langt under halv pris af hvad du ser i butikkerne.