m11

Det kan være en større opgave at skulle overveje hvilken slags træ, du skal bruge til dit kommende byggeprojekt. Forskellige typer træ har forskellige egenskaber og udseende, der er vigtige faktorer for, hvilken type træ du skal vælge til dit næste byggeprojekt. Hvis du er bekendt med trætyper og deres egenskaber, kan du skimte denne artikel igennem for at få genopfrisket din viden om emnet. Men hvis du aldrig før har stiftet bekendtskab med de forskellige trætyper og deres egenskaber, er det vigtigt, at du følger nøje med i denne artikel, så du ikke vælger en trætype, der er komplet ubrugelig i forbindelse med dit næste byggeprojekt. I denne artikel får de et overblik over hvilke trætype, der har bestemte egenskaber, du kan gøre brug af og benytte fornuftigt. Så læs med her for at få en større viden om træ-typerne og deres egenskaber i forbindelse med tømrer-videnskaben.

Vægt

En vigtig faktor for hvilken slags træ man skal benytte sig af til et byggeprojekt er træets vægt. Hvis du for eksempel skal bygge et transportmiddel eller en komponent til et sådant, er det enormt vigtigt at du overvejer materialets vægt. Eksempelvis vil en træbåd, der er bygget i eg være markant tungere end en båd, der er bygget i ask. Ask er generelt et virkeligt brugbart byggemateriale, da det er let tilgængeligt i Danmark og har nogle radikale egenskaber, der gør det specielt egnet til mange byggeformål. Det er også vigtigt at overveje prisen for materialerne, da de spiller en stor rolle for hvor mange penge du har i overskud, som du så kan bruge på træets finish og redskaber til at behandle det med. En rigtig god og billig trætype, der minder om den vidt udbredte krydsfinér er osb plader.

båd

Fleksibilitet

En anden vigtig egenskab for de trætyper man typisk benytter til private gør-det-selv-projekter er fleksibilitet. Træ der skal bøjes, er nødt til at være fleksibelt og hvis du ikke vælger den rigtige trætype, er det enormt svært at få træet til at bøje ordentligt og senere hen at få træet til at holde krumningen. Ask er igen en af de bedste typer træ til dette formål, da det er enormt fleksibelt i forhold til andre kendte og udbredte (i norden) trætyper som krydsfinér, eg og gran. En sidste bemærkning ville være at du også skal huske at tænke udseende og dermed finish ind i træets egenskaber. Forskellige typer træ absorberer og holder olie meget forskelligt og derfor er det ud fra et æstetisk synspunkt vigtigt at vælge en type træ, der holder finishen rigtig godt.