m11

Skal du bygge om, bygge nyt eller rive ned, så er der stor sandsynlighed for for, at du kommer til at høre om statiske beregninger. En statisk beregning er i mange tilfælde nødvendig for at sikre, at dit drømmehus eller byggeprojekt kan blive en realitet.

Det er ingeniøren, der laver beregningerne og derfor også ingeniøren, der spiller den centrale rolle i udarbejdelsen af de dokumenter og beregner, der skal bruges, når du skal ansøge om eksempelvis en byggetilladelse til renovering eller nedrivning af fx en bærende væg. Herunder kan du læse meget mere om statisk beregning og se, hvorfor de er så vigtige for dine byggeplaner.

Hvad er en statisk beregning?

Helt kort er det beregninger, der udgør en vigtig af den statiske dokumentation, som er nødvendig til de fleste byggeprojekter. For at give et par eksempler, så kan det bl.a. være nødvendigt i følgende tilfælde; hvis du vil fjerne en bærende bjælke, beregne/dimensionere en stålbjælke, vælte en stabiliserende væg eller skal dokumentere enhver form for statik og påvirkninger på bærende konstruktioner.

Hvornår bruges en statistisk beregning?

Selv en nedrivning af væg kræver byggetilladelse og en stålbjælkes pris er afhængigt af et statisk beregningsprogram – statiske beregninger foretages på både nybyggeri, tilbygning eller ombygning af eksisterende bygninger.

Står du overfor en nedrivning af ikke bærende væg, brandisolering af stålbjælke eller lignende, så er en statisk moment beregning vejen frem.

Et statisk beregningseksempel vil kunne give et billede af effekten eller virkningen af en eventuel renovering eller ombygning og sikre, at alle love og retningslinjer er overholdt. Statistiske beregninger som metode og dokumentation er med andre ord ikke til at komme udenom, hvis du ønsker at bygge ud eller om eller bygge helt nyt.

Hvordan laver en ingeniør statiske beregninger?

Det er meget forskelligt og afhænger af den enkelte ingeniør og ingeniørvirksomhed. De fleste bruger software og programmer til dette, mens mindre virksomheder, i mindre grad stadig bruger noget simpelt som Excel el. lign. Førstnævnte er dog langt mere sikkert og præcis. Dette bruger de bl.a. til følgende;

 • statiske beregninger af bjælker, søjler mm.
 • beregning af nedbøjning af stålbjælke eller stålrammer
 • nedrivning af stabiliserende væg
 • ståldrager beregning
 • … og meget andet

Hvad koster en statisk beregning?

Når det kommer til at udregne statiske beregningers pris, så varierer priserne helt utroligt meget. Størrelsen betyder ikke altid så meget i forhold til statiske beregninger til hus, her handler det mere om opgavens omfang. Om de statiske beregninger for eksempel skal omfatte ting som stålbjælke dimensionering – også kendt som statisk beregning af bjælke, pris på ståldrager eller andre ekstra informationer.

Men, hvad koster så statiske beregninger? Som udgangspunktet ligger priserne for statiske beregninger i København på mellem 5000 og 10.000 kroner. Du kan med fordel indhente flere forskellige tilbud, hvis du vil være sikker på at få den bedste pris.

Skal du bruge statiske beregninger, når du bygger nyt hus?

Det korte svar er ja. For det skal du, ellers er der ingen dokumentation for at konstruktionen er holdbar og ladsiggørlig – og det kan hverken entreprenøren eller forsikringsselskabet lide. Statiske beregninger foretages i et program, hvor det er muligt at indlægge alle de forskellige informationer, der er nødvendige både i forbindelse med:

 • Nyt hus
 • En tilbygning
 • Et nyt tag
 • Nyt badeværelse
 • Udgravning af kælder
 • Ny kvist / overetage
 • Etablering af gulvvarme

Hvad er en ståldrager beregning?

Ståldragerne er husets skelet og derfor er det vigtigt ikke bare at kende en ståldragers pris men også dens størrelse og bæreevne, så du får den stærkest mulige konstruktion. Til det bruger ingeniøren blandt andet en stålbjælke beregner til statisk beregning af en bjælke eller drager.

Det er en af de vigtigste værktøjer i forbindelse med husbyggeri og konstruktion og derfor er et bjælkeberegningsprogram også noget enhver ingeniør kender til og som det kræver en hel del erfaring at kunne bruge korrekt.

De statiske beregninger er med andre ord din sikkerhed for at huset kan bære sig selv og stå stærkt selv i den hårdeste vind.