m11

Prøver du at få venner, familie eller dine børn med ud i det nyindkøbte hus for at bygge terrassen, isolere loftet eller lægge nye gulvbrædder, sprinter de måske hurtigt væk fra dig. Spørg du i stedet, om de vil med ud at lege med en stor hammer og banke væggen ned, ser deres ansigter anderledes opløftet ud. 

Men det sjove nedrivningsarbejde, som dit legende sind elsker, kan have en dyr sundhedsregning. Sørg derfor for, at sikkerheden er i top, og en plan er lagt. 

farlig_nedrivning

For stor et nedrivningsprojekt

Ikke alle byggeprojekter kan den private husejer klare selv. Det er de færreste, som selv ordner VVS, lægge nyt tag eller ordner elektronikken i hjemmet. Nogle gør, og fejler. Andre gør det og sejrer. 

Det samme kan siges om nedrivningsprojekter. Visse nedrivningsprojekter er af så omfattende en karakter, at den private husejer umuligt kan foranstalte det selv. Skal hele huset rives ned, vil ingen almindelig husejer kunne klare jobbet selv. 

Denne nedrivning skal i stedet håndteres af professionelle, som kender nedrivningens abc. Menneskeliv kan mistet, når grundsokkel og hustage begynder at flyve omkring ørene på jer. 

En overordnet plan for nedrivning

Til mindre nedrivningsprojekter kan de private husejere derimod sagtens selv klare jobbet. Skal gulvbrædderne skiftet, klares det let. Skal tagrenden skiftes eller taget på garagen, piles det bare ned. 

Er det derimod en væg inde i huset, skal man altid rådføre med en professionel. Piller I ved en bærende væg, kan hele inventaret i hjemmet og i værste fald de private håndværkere ryge med nedrivningen. 

En bygningskonstruktør eller meget erfaring tømrer skal som minimum kunne godkende, at væggen kan rives ned. Er der tale om en mindre gipsvæg, er det selvfølgelig ikke nødvendigt. 

Med alle nedrivningsjob – udfordrende som lette – gælder det dog, at I skal lægge jer en plan. Nedrivningen skal ske efter en grundig velovervejelse og efter topsikkerhed. 

sikkerhed

Book container til affald

Har I ikke en booket en container, når tagplader eller garagen skal pilles ned, kommer I f.eks. til at fortryde det. I ender med en hel bygning på jorden, som bagefter skal sorteres og smides rundt på. 

I kunne have booket en container, hvor al beton, tagplader eller træ kunne smides ned til at starte med. Det virker ulogisk at undlade med dette, men desværre sker det. 

Hold derfor gerne lige et byggemøde bare over en kop kaffe. Snak projektet igennem og lav en liste:

  • Hvad skal låne eller leje
  • Hvad har I selv
  • Hvordan skal det ned 
  • Hvilket sikkerhedsudstyr har I
  • Hvem gør hvad, og hvordan

Helt grundlæggende – bare så ingen ender på skadestuen.