Blog

Sådan finder du det rigtige træ til dit næste byggeprojekt

Sådan finder du det rigtige træ til dit næste byggeprojekt

Det kan være en større opgave at skulle overveje hvilken slags træ, du skal bruge til dit kommende byggeprojekt. Forskellige typer træ har forskellige egenskaber og udseende, der er vigtige faktorer for, hvilken type træ du skal vælge til dit næste byggeprojekt. Hvis du er bekendt med trætyper og deres egenskaber, kan du skimte denne artikel igennem for at få genopfrisket din viden om emnet. Men hvis du aldrig før har stiftet bekendtskab med de forskellige trætyper og deres egenskaber, er det vigtigt, at du følger nøje med i denne artikel, så du ikke vælger en trætype, der er komplet ubrugelig i forbindelse med dit næste byggeprojekt. I denne artikel får de et overblik over hvilke trætype, der har bestemte egenskaber, du kan gøre brug af og benytte fornuftigt. Så læs med her for at få en større viden om træ-typerne og deres egenskaber i forbindelse med tømrer-videnskaben.

Vægt

En vigtig faktor for hvilken slags træ man skal benytte sig af til et byggeprojekt er træets vægt. Hvis du for eksempel skal bygge et transportmiddel eller en komponent til et sådant, er det enormt vigtigt at du overvejer materialets vægt. Eksempelvis vil en træbåd, der er bygget i eg være markant tungere end en båd, der er bygget i ask. Ask er generelt et virkeligt brugbart byggemateriale, da det er let tilgængeligt i Danmark og har nogle radikale egenskaber, der gør det specielt egnet til mange byggeformål. Det er også vigtigt at overveje prisen for materialerne, da de spiller en stor rolle for hvor mange penge du har i overskud, som du så kan bruge på træets finish og redskaber til at behandle det med. En rigtig god og billig trætype, der minder om den vidt udbredte krydsfinér er osb plader.

båd

Fleksibilitet

En anden vigtig egenskab for de trætyper man typisk benytter til private gør-det-selv-projekter er fleksibilitet. Træ der skal bøjes, er nødt til at være fleksibelt og hvis du ikke vælger den rigtige trætype, er det enormt svært at få træet til at bøje ordentligt og senere hen at få træet til at holde krumningen. Ask er igen en af de bedste typer træ til dette formål, da det er enormt fleksibelt i forhold til andre kendte og udbredte (i norden) trætyper som krydsfinér, eg og gran. En sidste bemærkning ville være at du også skal huske at tænke udseende og dermed finish ind i træets egenskaber. Forskellige typer træ absorberer og holder olie meget forskelligt og derfor er det ud fra et æstetisk synspunkt vigtigt at vælge en type træ, der holder finishen rigtig godt.

Skal du bygge om i stuen? Brug sofaen som det centrale punkt

Skal du bygge om i stuen? Brug sofaen som det centrale punkt

Der er næppe et eneste møbel i din stue, der bruges mere end din sofa. Derfor er det også et vitalt møbel, der ikke blot kan bruges til afslapning, men også til at samle hele familien. Står du over for at skulle bygge om i stuen, anbefales det derfor at gære det med sofaen som det centrale punkt.

Det er ikke sikkert, at du skal beholde din nuværende sofa, men det er en god idé at have sofaen med i dine overvejelser, når du skal lave ombygningsplanerne. Derved undgår du, at du står tilbage med en sofa, der ikke helt passer ind i din stue, hvilket vil være en skam, hvis du har brugt tid og penge på din ombygning.

Hvorfor er sofaen så vigtigt et møbel?

Der skal ikke være nogen tvivl om, at det ikke er alle, der er enige i, hvor stor en betydning sofaen har. Ofte er det dog blot som følge af, at folk ikke rigtigt tænker over det. En sofa har nemlig stor betydning i enhver stue. Det betyder også, at det ikke er et møbel, der er værd at gå på kompromis med, når den skal vælges.

Ikke dermed sagt, at du skal vælge en af markedets håndlavede sofaer, hvis du har et ønske om at holde dens pris i bund. Det er dog vigtigt, at du ikke går på kompromis med dine krav og ønsker. Hvis det kræver, at du får den håndlavet, for at opfylde de krav du har, er det derfor heller ikke noget, du bør tøve med at få gjort.

sofa hygge

I og med, at det er et møbel, hvor du bruger en stor del af din tid, både til hverdag og i weekenden, er det selvfølgelig et helt centralt møbel. Det er også derfor, at det anbefales, at du bruger den som det centrale punkt, hvis du har i sinde at ombygge din stue. Det er bestemt en beslutning du vil blive rigtig glad for.

Din sofa skal passe til indretningen af stuen

Grunden til, at det er en god idé at bruge din sofa som et centralt punkt for din ombygning er, at din sofa skal passe til indretningen af stuen. Her menes der ikke blot, at det er vigtigt, at du finder en sofa, der passer godt til de øvrige møbler og interiør, der er at i stuen, om end det dog også er vigtigt, at du tager højde for dette.

Det handler dog i lige så høj grad om selve udformningen af stuen. Hvis du har en meget stor stue, er det fx ikke en god idé, at du vælger en sofa, der er for lille. Det vil blot resultere i, at dine stue ender med at se alt for tom ud. Omvendt må du ikke vælge en sofa, der er for stor, hvis du ikke har specielt meget plads i stuen.

Et af de to scenarier, der er beskrevet herover, kan du undgå at stå i efter din ombygning, hvis du tager højde for sofaen som et centralt punkt.

Få monteret låse i dit nye byggeri med hjælp fra en låsesmed

Få monteret låse i dit nye byggeri med hjælp fra en låsesmed

Nye byggerier er omfattende projekter med mange små opgaver, der skal ordnes løbende, indtil man til sidst står med det færdige resultat. 

En opgave, som mange måske kan være tilbøjelige til at glemme at tænke ind i processen, er montering af diverse låse på bygningen. Til sådan en opgave vil man som regel får brug for hjælp af en låsesmed. Læs mere om, hvad en låsesmed kan gøre for dig her. 

Dør

Hvad kan en låsesmed hjælpe med?

Låsesmede kan løse mange typer af opgaver. Det er blandt andet en låsesmed, du skal ringe til, hvis du har smækket dig ude af dit hjem eller din bil. Det er måske denne opgave, de fleste forbinder låsesmede med. Men en låsesmed kan andet og mere end det. 

Eksempelvis kan de også assistere på forskellige måder med pengeskabe; med omkodning af låse, hvis din nøgle er blevet stjålet eller blevet væk; med forskellige typer af service og reparation af låse og sidst men ikke mindst med montering af helt nye låse. Det er især denne sidste funktion, du formentlig vil få brug for, når du står med et nyt byggeri mellem hænderne. Her er det nemlig vigtigt at prioritere sikkerheden ved at få installeret gode og sikre låse på bygningen.

Montering af sikre låse på dit nye byggeri

En af låsesmedens primære opgaver er at montere diverse former for låse på forskellige slags bygninger. Ønsker man en høj grad af sikkerhed på fx et nyt hus, er det vigtigt at prioritere gode og sikre låse. Det kan låsesmeden hjælpe dig med. 

Sagen er nemlig den, at der kan være stor forskel på, hvor sikre forskellige låse er – det vil sige på, hvor nemme de eksempelvis er at bryde op og lignende. Der bliver hele tiden udviklet nye former for låse, som bliver fortsat mere sikre. Og da en låsesmed altid er opdateret på, hvad det seneste nye inden for låse er, vil vedkommende også kunne hjælpe dig til at skabe en sikker og tryg følelse i dit nye hus.

Speciel lås

En låsesmed ved hånden

Som tidligere nævnt er en af låsesmedens primære opgaver at hjælpe folk med at lukke sig ind igen, hvis de eksempelvis har smækket sig ude af deres lejlighed eller bil. Låsesmede rykker også ud med ganske kort varsel, hvis du har mistet din nøgle, og en lås derfor skal omkodes. 

Af samme grund kan det være en god idé altid at vide, hvordan du hurtigt kan få fat i en låsesmed. Find gerne en i dit nærområde, så det er muligt hurtigt at få hjælp, hvis du skulle få brug for det. 

Bor du eksempelvis i København, er det naturligvis en god idé at finde en låsesmed i København. Vil du gerne være på den helt sikre side, kan du vælge at kode låsesmedens telefonnummer ind i din telefon, så du altid nemt kan ringe, hvis du får brug for det. Mange låsesmede tilbyder døgnservice og rykker således – som regel mod ekstra betaling – også ud i nattetimerne, hvis der skulle blive behov for det.

Gør alvor af dine planer

Gør alvor af dine planer

Der er mange ting, som man ønsker at ændre på. Det kan dog sommetider godt være svært at gøre alvor af det. Det skyldes flere forhold. Det er ikke desto mindre vigtigt, at man også nogle gange får gjort alvor af de planer, som man går rundt med. Det er på den måde, hvor man kan skabe en positiv udvikling. 

Det kan eksempelvis være i ens eget hjem, hvor man kan lave noget nyskabelse. Det behøver ikke at være prisen som afskrækker dig. Man kan faktisk få udført en lang række forskelligt håndværk til rimelig overkommelige priser. Det kan du allerede begynde at tænke over fra i dag.

Fornyelse

 

Håndværk til fornuftige priser

Vi går nok alle sammen rundt med nogle drømme. Det gør du formentlig også. Det kan være tanker om drømmerejsen, bilen fra da du var en lille dreng, eller noget helt tredje. Det kan nemlig være godt med drømme, som er noget man kan stræbe efter. Det er dog ikke det hele, der behøver at være en drøm i al evighed. 

Meget af det kan forholdsvis nemt realiseres. Det handler blot om, at man skal have overskuddet til det. Du kan eksempelvis få realiseret det du har ønsket at ændre ved dit hjem. Det kan være det nye køkken, et drivhus, men det kan også være mange andre og mindre ting. Prisen behøver dog ikke at afskrække dig. Man kan hyre nogle rigtig dygtige håndværkere til overkommelige priser. Det bør du overveje, hvis du vil have bygget noget nyt derhjemme.

Undersøg markedet grundigt på forhånd

Det man kan gøre, for at lave den bedste handel, er at undersøge markedet på forhånd. Ved at sætte sig godt ind i markedet, så får man dannet et overblik. Når man har dannet sig et overblik, så er man bedre i stand til at træffe den bedst mulige beslutning. Det handler nemlig om ikke at give for meget for ens byggeprojekt. Materialer og de håndværkere, som man muligvis skal bruge, skal selvfølgelig ikke koste mere end nødvendigt. 

Det kan derfor være godt at have dannet sig et overblik over prisniveauet, før man træffer den endelige beslutning. Det er i hvert fald noget, som vil komme en selv til gode i sidste ende. Ved at sætte sig godt ind i tingene, så får man også en bedre følelse for projektet. Man har et bedre overblik og kan derfor være mere rolig.

Massage

God massage

Det kan være utroligt dejligt at få en god massage. Det kan det i flere henseender. Til daglig kan det være godt at få løsnet lidt op i musklerne, da man ofte har en travl hverdag. I forbindelse med byggeri, så kan det være ekstra godt. Det er nemlig her, hvor man udsætter kroppen for hårdt fysisk arbejde. Det kan derfor være godt for ens krop, hvis man modtager massage i sådan en periode. Man kan finde massage mange steder. Vordingborg massage er et sted, hvor kvaliteten er i top. Hvis du bor i nærheden, så er det noget, som du bør overveje. På den måde kan du komme af med nogle af de gener, som du måtte gå rundt med.

Sådan anvender du stenmel

Sådan anvender du stenmel

Stenmel er et særligt velegnet produkt til belægninger og fuger mellem fliser eller lignende eller til stier.

Det består af enten knuste sten eller knust granit, og det kommer i flere forskellige farver. De mest almindelige farver er dog sort og grå.

Grunden til at det er særligt velegnet til belægninger og fuger mellem fliserne er, fordi det har en kantet struktur, som giver en god friktion. Det betyder, at det ikke kan blive blæst eller skyllet væk, når det for eksempel regner eller blæser. Man kan dermed være sikker på, at det bliver liggende, der hvor man har lagt det.

stenmel fra havehandel

 

Forskellige slags stenmel

Der findes to forskellige typer stenmel. Den ene er fremstillet af knuste sten, mens den anden er fremstillet af knust granit. Man kan kende forskel på de forskellige typer ved at kigge på farven. Er farven enten sort eller grå, er der tale om stenmel af knust granit. Har det omvendt en mere brunlig farve, er der tale om stenmel af knuste sten.

Knuste sten

Stenmel af knuste sten kaldes også for bakkestenmel, og det er fremstillet af knuste sten, der kommer fra en grusgrav. Bakkestenmel har en brunlige farve, og det er kantet, hvilket betyder, at det er godt til at pakke sig og blive liggende. Det er dermed meget velegnet til at bruge mellem flisernes fuger.

Bakkestenmel har en lidt grovere tekstur end stenmel af knust granit. Det er derfor særligt velegnet til større fuger, men det kan også bruges som den eneste belægning. Det kan for eksempel være på en parkeringsplads, i indkørslen eller på en ridebane. Det skyldes den faktor, at det ikke flytter sig betydeligt, når det regner eller stormer – heller ikke når det ligger frit.

Knust granit

Stenmel af knust granit er den mest almindelige form for stenmel, og det er enten gråt eller sort. Kigger man nærmere på stenmelet, vil man kunne se de skarpe kanter, som giver en høj friktion. Det betyder, at det har en god evne til at pakke sig imellem for eksempel flisefuger, og at det ikke vil flytte sig, selvom det regner eller blæser.

Hvad kan det bruges til?

Stenmel kan blandt andet bruges til belægninger på ridebaner, parkeringspladser og i private indkørsler, men det bruges også hyppigt af de offentlige instanser. Dette skyldes formentlig det minimale behov for vedligeholdelse. Derudover kan stenmel også benyttes i haven, hvor det blandt andet kan anvendes til afretning, når der skal lægges fliser.

Skal man lægge en ny terrasse, kan man også bruge det i stedet for flisesand. Det kan også bruges til at forbedre jorden i haven eller til at opnå den rette blanding af gødning. Sidst men ikke mindst kan det også bruges i akvarier, og det her dermed rigtig mange forskellige anvendelsesmuligheder. Faktisk er der ikke ret mange begrænsninger for, hvad det kan anvendes til.

Ideelt til petanquebaner

Som nævnt kan man bruge stenmel til mange forskellige formål, og det kan blandt andet også bruges til etablering af petanquebaner.

Skal man anlægge en petanquebane, skal man starte med at grave ud til banen. Det betyder, at man skal fjerne mellem 35 og 40 centimeter jord. Er jorden meget leret, kan det desuden være nødvendigt at lægge et dræn. De officielle mål for en petanquebane er på mindst 15 meter i længden og 4 meter i bredden.

Efter udgravningen skal man jævne underlaget og efterfølge lægge bundsikring, som består af stabilgrus og sand. Det har til formål at sikre, at regnvand kan løbe væk fra banen, og laget skal være på 10-15 centimeter.

Herefter skal der lægges 15-20 centimeter stabilgrus oven på bundsikringslaget, og det sikrer en flot og jævn overflade. Stabilgruset skal derfor planeres ud med en pladevibrator.

Til sidst skal man lægge det øverste lag på petanquebanen, og det udgøres af 4 centimeter stenmel. Det giver de mest optimale betingelser for en god petanquebane.

En god ide vil desuden være at lægge plænekantsten rundt i kanten af banen. Det vil give et flot resultat, og samtidig vil det gøre det svært for græs og ukrudt at komme ind på petanquebanen.

 

Forskellige farvevarianter

små stykker sten

Stenmel findes i flere forskellige farver, og det skyldes, at det typisk består af knust, pulveriseret granit. Dermed vil stenmelet også kunne købes i de samme farver som granit. Man kan vælge mellem:

 • Brunt bakkestenmel
 • Rødt stenmel
 • Sort stenmel
 • Hvidt stenmel
 • Lysegråt stenmel.

Der er flere fordele ved, at det findes i så mange forskellige farver. Først og fremmest kan man dermed få det resultat, man ønsker. Derudover er det også særligt fordelagtigt at bruge det sammen med granitskærver, hvis man ønsker at have et jævnt underlag. Dermed vil skærverne også komme til at ligge bedre fast, og man undgår, at underlagets farve skinner igennem. Det vil nemlig ske, hvis man anvender stabilgrus som underlag til skærverne.

Udregning af mængder

Ligesom med alle andre materialer er det altid en god ide at beregne, hvor meget stenmel man skal bruge til opgaven. På den måde undgår man hverken at købe for meget eller for lidt. Der findes dog forskellige regnemetoder alt afhængigt af, hvad det er, man skal bruge stenmelet til.

Skal det anvendes til en ridebane, en petanquebane eller som en anden form for stabiliserende lag, er det forholdsvist ligetil at beregne forbruget. I så fald skal man gange områdets længde og bredde med lagtykkelsen. Skal man for eksempel anlægge en officiel petanquebane, ser regnestykket således ud: 4 x 15 x 0,04, og det vil give et resultat på 2,4. Det betyder, at man i så fald skal bruge 2,4 kubikmeter stenmel til banen. Stenmel vejer 1600 kilo per kubikmeter, og det er derfor forholdsvist nemt at regne ud, hvor meget stenmel man skal bruge til formålet.

Skal man bruge det til fuger imellem fliserne, kan det det dog være svært at beregne det præcise forbrug på egen hånd. Der findes dog stenmelsberegnere, der kan hjælpe med regnestykket. I så fald skal man oplyse målene på stenene eller fliserne og det totale areal. Så får man svaret på, hvor meget stenmel man har brug for.

Hvordan udlægger man det?

Metoden for udlægning af stenmel er den samme, uanset hvilket projekt man skal i gang med, og det er ikke særligt svært.

Start altid med at grave ud, så du for en plan overgang i det endelige resultat. Derudover sikrer udgravningen også et solidt og jævnt fundament. Selve gravearbejdet er noget af de mest omfattende, da der skal graves 35-40 centimeter ned i dybden.

Efter udgravningen skal jorden planes ud, inden man lægger bundsikringslaget bestående af stabilgrus og sand. Dette lag skal have en dybde på 10-15 centimeter. Efterfølgende skal der lægges 15-20 centimeter stabilgrus, som skal planes ud med en pladevibrator for et ensartet og jævnt resultat.

Til sidst skal laget med stenmel lægges, og det skal være på omkring 4 centimeter.

Forhandlere, priser og levering

Stenmel forhandles mange af de samme steder, som forhandler andre typer stenvarer og granitskærver. Hvilken forhandler man vælger at handle hos, afhænger dog af, hvordan man vil have produktet leveret, eller om man vil hente det selv. Ønsker man selv at afhente det, er det nødvendigt, at man har en trailer til rådighed.

Levering

Det kræver omkring 3 tons stenmel at etablere en petanquebane, og det er derfor ret store mængder, der skal transporteres, afhængigt af den konkrete opgave. Det vil derfor i mange tilfælde være mest ideelt at få det leveret frem for at hente det selv.

Vælger man at få det leveret til adressen, kan man vælge mellem tre forskellige leveringsmetoder.

Man kan enten vælge at få stenmelet tippet af i indkørslen eller ved kantstenen. I så fald vil lastbilen hælde alt stenmel ud i en stor bunke, og man skal selv sørge for at fjerne det, hvis det ikke skal blive liggende der.

Man kan også vælge at få det læsset af med en lastbil med grab. På den måde kan man få stenmelet længere ind på grunden, og det behøver dermed ikke at ligge i indkørslen. De fleste lastbiler med grab kan levere på et ønsket sted på grunden op til cirka 10 meter fra vejen.

Sidst men ikke mindst kan man også vælge at få det leveret i en bigbag. I så fald vil lastbilen aflæsse bigbagen ved kantstenen eller i indkørslen, og man skal dermed selv sørge for at flytte det efterfølgende.

Priser

Priserne på stenmel kan variere meget, og det kan dermed være svært at give en konkret pris. Stenmel priser kan blandt andet afhænge af, hvor meget man har behov for, og hvordan det skal leveres. Overordnet set kan man dog regne med, at en kubikmeter stenmel koster cirka 1200 kr. Inden man bliver skræmt at prisen, bør man være opmærksom på, at en kubikmeter stenmel svarer til cirka 1,5 ton stenmel.

Fordele og ulemper

sten grus

Der er rigtig mange fordele ved at anvende stenmel. Først og fremmest kan det give en rigtig stærk fuge mellem fliserne, og det har også en god beskyttelse mod ukrudt. Man skal dog være opmærksom på, at der også er en ulempe forbundet med stenmel. Lader man det ligge på fliser udendørs, og begynder det at regne, kan det nemlig misfarve fliserne. For at undgå dette er det vigtigt, at man ikke lader det ligge på fliserne, og at man ikke gør det vådt under udlægningen.

Findes der nogle alternativer?

Hvis man gerne vil undgå at få misfarvet sin belægning, findes der en række alternativer til stenmel. Det kan for eksempel være:

 • Sand
 • Strandsand
 • Fugesand
 • Grus
 •  

De fleste former for sand er gode alternativer til stenmel. Det skyldes, at sand også ligger meget stabilt, og det er ligeledes meget nemt at plane ud. Ulempen ved sand er dog, at det ikke har samme gode friktion som stenmel, og det vil derfor kunne fyge mere, når det stormer eller blæser.

Vælger man i stedet at lægge grus, fyger det mindre end sand, men omvendt vil det til gengæld være svært at plane godt ud, så man får en flot og jævn overflade.

Konklusion

Selvom der findes mange forskellige alternativer til stenmel, er der bestemt også en række gode grunde til, at det stadig i høj grad anvendes til flere forskellige formål. Der er ikke nogen af alternativerne, der ikke har ulemper forbundet med brugen. Passer man på i forhold til belægning og vand, når man arbejder med stenmel, er der ingen grund til ikke at anvende det. Det gælder særligt, hvis man har behov for et materiale, der er nemt at arbejde med, og som har samme høje friktion som stenmel.

 

Spagnum til haven

Spagnum til haven

Spagnum er et naturligt og meget værdifuldt produkt, der bruges i haven til pleje af planter og buske. Spagnum består af dødt plantemateriale, primært tørvemosser, og kommer fra de danske højmoser, hvor forholdene hæmmer den biologiske nedbrydning af plantematerialet. Navnet kommer af det latinske navn, sphagnum, der er navnet på slægten af de vandsugende tørvemosser. Næsten alt forarbejdet jord, som du køber herhjemme, er blandet med spagnum.

Spagnum har en naturligt lav pH-værdi og bruges derfor til surbundsbede. Denne egenskab bliver også brugt af mennesker med akvarier, hvor pH-værdien skal sænkes. Spagnum er faktisk rigtig brugbart for rigtig mange dyreejere, da det også kan bruges som tørvestrøelse i hestestalden, i hønsegården eller i kaninburet. Dog bør man være opmærksom på, at der er store miljømæssige konsekvenser af spagnum og overveje om ikke der findes bedre alternativer til dyrene.

Anskaffelse af almindelig spagnum

Spagnum er nemt at finde i både byggemarkeder og havecentre og kan til tider også findes i de store supermarkeder. Hvis du bare skal bruge en lille pose til en potte eller et bed, er det bare med at komme afsted. Hvis du derimod skal i gang med et større projekt, hvor du skal bruge meget spagnum, giver det mere mening at tage til en dedikeret jordforhandler. Her sælges spagnum i langt større mængder, og du kan tilmed få det leveret hjemme på adressen, så du ikke selv skal transportere de store, tunge poser hjem. Spagnum leveres her oftest i store bigbags i stedet for. Det kan være en god idé at forhøre dig ved forskellige forhandlere for at se, hvem der kan give dig det bedste tilbud, især hvis du er efter de helt store mængder.

Prisen på spagnum varierer meget fra forhandler til forhandler, og kommer også i høj grad an på, hvor meget spagnum du køber ad gangen. En stor bigbag løber hurtigt op i et par tusind kroner. Det er derfor en rigtig god idé at forhøre dig om, hvor meget eller hvor lidt du reelt får brug for til dit projekt. Det er også forskelligt fra forhandler til forhandler, om de måler spagnum i kilo eller kubikmeter. Uanset hvad, så er spagnum tungt, til trods for at det faktisk er en meget let type jord. En enkelt kubikmeter vejer mellem 200 og 400 kilo alt efter hvor meget vand den indeholder. En almindelig pose med 80 liter vejer ca. 80 kilo.

De forskellige slags spagnum

Spagnum

Der findes fire forskellige typer spagnum som sælges til brug i haven til jordforbedring og gødning. Hvilken type du skal købe, afhænger af, hvad det skal bruges til. De fire typer er grov spagnum, fin spagnum, gødet spagnum og spagnum i blokke. Her er lidt tips til, hvad de forskellige slags bruges til, men spørg i havecentret, hvis du er i tvivl.

Grov spagnum

Grov spagnum bruges først og fremmest til generel jordforbedring. Det bruges altså ofte i forbindelse med plantning af buske og træer, eller vækstlag under nyanlagte græsplæner. Derudover er det også særlig egnet til nogle grønne planter, som for eksempel den lidt vanskelige rododendron. Sidst men ikke mindst bliver groft spagnum ofte brugt som underlag i surbundsbede, hvor man gerne vil bibeholde en lav pH-værdi.

Fin spagnum

Fin spagnum har en meget fin struktur, som gør det specielt godt til jordforbedring i grøntsagsbede og blomsterbede. Det har den fordel, at det binder sig rigtig godt til planterne i bedet. Til gengæld er det ikke særlig egnet til surbundsbede og rododendron, hvor du bør holde dig til den grove spagnum i stedet.

Gødet spagnum

Gødet spagnum er som navnet antyder spagnum, som er blevet tilført en masse næringsstoffer, hvilket gør blandingen særligt velegnet både til både jordforbedring og som gødning. Blandingen giver altså ekstra meget næring til planterne og har derudover oftest en neutral pH-værdi. Er pH-værdien en smule for lav, kan der tilføres lidt ekstra kalk, hvilket vil hæve værdien igen. Gødet spagnum med en neutral pH-værdi er selvsagt ikke velegnet til surbundsbede, eller andre planter, så som rododendron, som fortrækker en lavere pH-værdi.

Spagnum i blokke

Endelig kan du få spagnum i blokke, som kaldes for klyner. Klyner er sammenhængende blokke af spagnum, der blandt andet bliver brugt til at fore surbundsbede og havebassiner. Dette er med til at sænke pH-værdien i den omkringlæggende jord eller i vandet. Klynerne kan forholdsvist nemt skæres til med en sav, og giver et flot, naturligt look til blomsterbedene i haven, samtidig med at de holder pH-værdien, hvor den skal være.

Læs mere om spagnum og anvendelsesmuligheder her.

Spagnum til rododendron og surbundsbede

Spagnum bliver i Danmark især brugt til surbundsbede og rododendronbede. De fleste surbundsplanter har det bedst i kalkfattig jord, hvorfor spagnum er et oplagt valg. Jorden i bedet vil som oftest være en blanding af sand, grov spagnum og kompost i nogenlunde lige store mængder. Dette giver en god, luftig jord, der holder godt på vandet. Det fleste surbundsplanter foretrækker derudover at stå i læ og skygge under f.eks. et gran- eller fyrretræ, eller et stort, stedsegrønt træ. De kan selvfølgelig ikke klare sig i fuldstændig skygge, men skal have lidt lys hist og pist.

Til rododendronbedet er det bedste valg en lys, grov spagnum, med masser af trevler og store klumper. Hvis du vælger spagnum, der ikke er gødet, skal du huske at gøde jorden bagefter. Dette vil som oftest være en billigere løsning end det færdigblandede, gødede spagnum, du skal blot holde øje med pH-værdien, så du ikke kommer til at hæve den for meget.

Fordele og ulemper ved spagnum

Der er selvfølgelig mange fordele ved at bruge spagnum, hvilket er grunden til at det findes i det meste af den forarbejdede jord, man kan finde hos forhandlere i dag. Spagnum er egentligt i sig selv en meget næringsfattig type jord, hvilket gør det nemt at arbejde med, fordi vi har fuld kontrol over mængden af næringsstoffer, der kommer i. Den lave pH-værdi er også meget taknemmelig at arbejde med, da det er nemt at hæve pH-værdien, hvorimod det er noget mere vanskeligt at sænke den.

Til trods for at spagnum virker tungt, er det faktisk meget let af jord at være, så længe at det er tørt. Spagnum indeholder en masse luft, der forhindrer planterne i at drukne, når der kommer for meget regn, eller haven bliver oversvømmet efter en voldsom storm. Samtidig fungerer spagnum nærmest som en svamp og kan indeholde uanede mængder vand, hvilket er grunden til at det kan blive så ufattelig tungt.

På den anden side er der selvfølgelig også ulemper ved at bruge spagnum. Planter, der er vokset op i ren spagnum, kan være vanskelige at udplante, da de har det alt for nemt i den lette, luftige jord, og derfor ikke danner et ordentligt rodnet. Det kan ses når planterne kommer ud i den almindelige jord, da rodnettet slet ikke er tilstrækkelig stort og stærkt til at planten kan klare sig. Dette er dog rimelig nemt at arbejde sig udenom, så længe man er klar over problemet.

En langt større ulempe, er den natur- og miljømæssige belastning, som findes i forbindelse med udvindingen af spagnum. De danske højmoser er en truet naturart, som bliver ødelagt under udvindingen af spagnum. Derudover er en naturlig ressource, der ikke umiddelbart bare kan genskabes på kort tid. Det vil sige, at vi på et tidspunkt løber tør, uden mulighed for at skaffe mere. Udvindingen af spagnum og ødelæggelsen af højmoserne har også store, klimamæssige konsekvenser.

De klimamæssige konsekvenser

plante der gror i spagnum

Ud over at højmoserne er en truet naturart, der er hjem for et helt unikt plante- og dyreliv, spiller højmoserne faktisk også en ekstrem stor og vigtig rolle i kampen for klimaet. Tørvemosserne i moserne binder nemlig store mængder af CO2 til sig, når moserne vokser. Men, når man udvinder spagnum, slipper man det hele fri i atmosfæren igen, og dette er med til at øge de store klimaproblemer, vi kæmper med i dag. CO2 udslippet er nemlig grunden til mange af de store problemer vi har.

En almindelig pose spagnum på 40 liter, slipper omkring 8 kilo CO2 ud i atmosfæren når det nedbrydes, hvilket svarer til cirka det samme som 3 liter benzin. Det lyder måske ikke så voldsomt, men tallene løber hurtigt op, når vi ser på hvor meget spagnum, der bliver brugt i Danmark hvert år. Gartnerier og haveejere bruger sammenlagt omkring 110.00 tons, hvilket altså vil sige at vi udleder 500.000 tons CO2 i Danmark hvert eneste år, alene på grund af vores store forbrug af spagnum. På verdensplan er der mere CO2 bundet i højmosernes dyb, end der er i alle verdens skove.

De danske højmoser er i dag fuldstændig fredede, og det er på ingen måde tilladt at skabe nye områder til udvinding af spagnum. Det er dog stadig tilladt at udvinde spagnum fra de højmoseområder, der allerede er blevet drænet og ødelagt for mange år siden, da skaden jo allerede er sket. Alle de firmaer, som har fået tilladelse til at udvinde tørv og spagnum, har til gengæld forpligtigede sig til at bringe moserne tilbage til deres oprindelige tilstand, når der ikke er mere tilbage. Det vil tage op til 10 år at genoprette balancen i højmoseområderne, men det er på ingen måde en umulig opgave.

Køber du spagnum fra udlandet, er det muligt, om ikke sandsynligt, at det kommer fra en aktiv højmose, så det kan være værd at tænke over en ekstra gang, før du leder efter et billigt alternativ fra udlandet. I det mindste kan du være sikker på, at de danske højmoser ikke lider mere under den ellers så dyrebare spagnumindustri.

Alternativer til spagnum i haven

På grund af de store miljømæssige konsekvenser og den stigende opmærksomhed på vores ansvar overfor det globale klima, er mange begyndt at lede efter alternativer til brugen af spagnum. Den første tanke falder selvfølgelig på hjemmelavet kompost. Men, mens kompost kan fungere udmærket som gødning, kan det desværre ikke helt erstatte spagnum på alle punkter. Kompost er en aktiv jordtype, og kan derfor ikke bruges som et inaktivt substrat på den måde som spagnum bliver i dag. Kompost er heller ikke godt i surbundsbede, da det slet ikke er surt, men tvært imod oftest er temmelig basisk, og den vanskelige rododendron vil slet ikke være tilfreds i den slags jord.

Der bliver selvfølgelig forsket meget på området for at finde en løsning, før vi løber helt tør for spagnum. Der forskes ikke kun i alternativer til spagnum, men også i hvor stort behovet for det egentlig overhovedet er. Flere forsøg viser overraskende nok, at surbundsbede faktisk ikke nødvendigvis har brug for sur jord, men at det i ligeså høj grad afhænger af mineralfattighed, iltindhold og evnen til at danne mykorrhiza, som er betegnelsen for symbiosen mellem svampe og karplanters rødder.

Tilbage står vi dog på nuværende tidspunkt stadig kun med en løsning, der hedder helt almindelig havekompost. Det fleste planter i haven, måske lige med undtagelse af din rododendron, klarer sig heldigvis helt fint med den kompost, du alligevel sagtens kan nå at producere i haven hvert år. Med almindelig havekompost bliver det både meget billigere for dig og langt mere skånsomt for miljøet. I haveindustrien kigger man også på brugen af komposterede flisprodukter, som for eksempel kokos, hamp og halm, men det er ikke noget, man selv kan kompostere derhjemme, da det tage meget længere tid om at blive nedbrudt end almindelig kompost.

Gode tilbud på gulvafslibning – og på legetøj til far

Gode tilbud på gulvafslibning – og på legetøj til far

Jeg har fundet et par gode tilbud på gulvafslibning, men for at det ikke skal blive for kedeligt, har jeg fundet en side med sejt legetøj til den voksne mand.

Få det huslige klaret og få en gulvafslibning

Efteråret er kommet og det betyder at man kan få ordnet de huslige pligter og skavanker, som man ikke er kommet til over sommeren.

Et hjem kræver vedligeholdelse og nogle gange er det de store ting, der skal ordnes. Det bedste er at få gjort det, når du har overskud og du kan finde en god pris.

Skal dit hjem shines op til de mørke vintermåneder, er det et rigtig godt tidspunkt at gå slebet dine gulve. En gulvslibning kan give nyt liv til et gammelt gulv og finder du det rette tilbud, er det godt givet ud.

Jeg har fundet nogle gode tilbud på gulvslibning, så du kan få ordnet gulvet, så dit hjem er klar til gæster i vinterhalvåret.

Der er også gode priser på gulvafhøvling og priserne er med løn og kørsel inkluderet.

Få slebet dit gulv og giv dit hjem og indretning nyt liv. Det er måske et stort projekt, men når du ser resultatet, bliver du ikke skuffet. Se priserne her

bygning

Legetøj til far – luftgeværer

Når nu vi snakker om noget så kedeligt som gulvafslibning, har jeg fundet et site med fede og virkelighedstro luftgeværer.

Elsker du våbenmekanik og kan du lide at skyde til måls på en skydeskive, er et luftgevær måske det du mangler. Luftgevær minder meget om rigtige geværer og er derfor kun for voksne. Til gengæld får du et meget realistisk gevær, som du kan gå op i.

www.luftgevaeret.dk/ kan du finde mange seje og virkelighedstro luftgeværer, så du kan øve din skudpræcision med et virkelighedstro gevær. Nogle af geværerne kræver dog jagttegn, men du kan også vælge et gevær, der må bruges på privat grund uden jagttegn. Denne hobby kan være meget underholdende, men kan også bruges som seriøs skudtræning.

Husk altid at være opmærksom på regler og anvisninger, da luftgeværer kan påføre alvorlig personskade. Desuden må luftgeværer ikke bruges eller bæres på offentlig grund. Hold derfor geværet på privat grund og brug kun geværet til at skyde til måls efter en skydeskive. Må ikke anvendes af børn.

Bliv helt klar til efteråret, med en gulvafslibning og en ny hobby

Sådan bygger du dit eget DIY plankebord

Skal du i gang med et projekt i hjemmet, så er du højst sandsynligt en rigtig gør-det-selv mand. Det er altid hyggeligt at gå og rode med et projekt i hjemmet, som man efterfølgende kan kigge på og tænke: ”Det har jeg selv lavet, det der”. Det er en rar følelse af tilfredshed at kunne kigge på sit eget projekt, som man har arbejdet hårdt for at gøre færdigt og vide, at det nu er færdigt.

Er den en gør-det-selv man , der mangler lidt inspiration til, hvad dit næste projekt skal være, så skal du ikke være bekymret. Der findes et hav af forskellige spændende ting, man kan give sig i kast med at bygge, og så er det ofte ret simpelt og billigt. Det behøves altså ikke at koste en formue for at lave et fedt og originalt projekt.

Dette kan eksempelvis være dine egne møbler, som du kan bruge hver dag sammen med familien og blive mindet om, at du selv har lavet det. Møbler er også noget, der holder i lang tid, og så kan du ved selv at lave dem være med til at sætte dit helt eget præg på hjemmets design.

Byg dit eget plankebord

byg dit eget bord

En af de ting, du kan give dig i kast med, hvis du mangler inspiration til dit næste projekt, er et plankebord. Et plankebord er råt og rustik og passer ind i de fleste skandinaviske hjem. Derudover er det et råt materiale, man arbejder med, der bare gør det hele lidt federe. Et spisebord er noget, der fylder meget i stuen eller køkkenalrummet, og derfor bør man gøre så meget ud af det, som muligt. Du bør altså ikke gå på kompromis med dit drømme spisebord, og derfor skal du da helt bestemt bygge det selv, hvis du har mod på det.

Til et plankebord skal du selvfølgelig bruge nogle forskellige materialer. Dette er først og fremmest træplankerne. Derudover skal du også bruge værktøjer som en rundsav og en hobbykniv, så du kan skære til. Du skal også bruge bordpladeolie og en pensel, så du kan male det på. Det er meget vigtigt, at plankebordet får den rette behandling, så det holder sin kvalitet i lang tid.

Derudover skal du selvfølgelig også brug bordben. Her kan du være kreativ og vælge de helt specielle bordben, der passer til resten af rummets design. Det er jo en af de skønne dele ved at bygge tingene selv. Det er også vigtigt, at du får slebet bordet efterfølgende med sandpapir.

Som en sidste ting skal du selvfølgelig også bruge det helt basale som en boremaskine til at skrue det sammen med og beskyttelsesbriller. Så er du gør-det-selv man, så er det bare at komme i gang med et ægte gør-det-selv plankebord.

 


Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning og indeholder ikke redaktionelt materiale.

Hold huset flot med hund i hjemmet

Hold huset flot med hund i hjemmet

En hund kan være en rigtig positiv tilføjelse til et hjem. Den kan sprede liv og glæde i hele huset, og det er selvfølgelig altid rart at blive modtaget med logrende hale, når man kommer hjem fra en lang arbejdsdag.

Et ekstra behåret og knap så rationelt tænkende medlem af familien kan dog også godt introducere en del problemer. Især hvis man godt kan lide et rent og pænt hjem, der er godt indrettet. For det første har mange hunde det nemlig med at fælde, og så kan man altså godt vinke farvel til sit ellers så rene gulv.

hunde seng

Løs problemerne nemt og enkelt

Nu vil der for evigt og altid ligge hundehår på gulvet, medmindre man konstant står med støvsugeren i hånden. Dette kan dog omgås ved at få sig en hund, der ikke fælder, eller som i hvert fald har meget korte hår. Alternativt kan man selvfølgelig også bare anskaffe sig en robotstøvsuger, som kan gøre arbejdet for en.

Desuden har nogle hunde en uvane med ikke ligefrem at efterlade deres hjemsted i den bedste stand. Man har hørt historierne om hunde, der har gnavet i alt fra sko til sofaen. Dette kan dog undgås ved at træne sin hund til kun at bide i det legetøj, der er sat til side til den.

Indret huset med flot hundeudstyr

Selvom din hund hverken æder sko eller strør hår rundt omkring i hele huset, kan den dog godt præsentere en indretningsmæssig udfordring for langt størstedelen af det hundeudstyr, der skal stå i selve hjemmet er nemlig ikke ligefrem genstande, der pynter.

hunde

Dette er udbyderne dog også ved at være blevet opmærksomme på, og stadig flere producenter af hundeudstyr er derfor også i gang med at producere stilrent hundeudstyr, der passer ind i det moderne og pæne hus. Du kan finde nogle af disse genstande på online butikker, der beskæftiger sig med hundeudstyr, såsom https://canem.dk.

Hvis man for eksempel tager et klassisk eksempel på hundeudstyr, såsom hundekurven, så bestræber disse producenter sig på at gøre denne meget mere enkel og elegant. Det indebærer i høj grad farvevalget, og de moderne hundekurve bliver for eksempel næsten udelukkende lavet i farver, der kan passe ind i et moderne hjem – såsom grå, brun og sort.

Desuden er udformningen af hundekurven også blevet langt mere lig resten af husets møbler, hvilket virkelig hjælper den til ikke at skille sig ud og gøre opmærksom på sig selv. Hundekurven kan ligefrem blive en indretningsgenstand i sig selv.

Det selvsamme kan siges om meget andet hundeudstyr, der er nødsaget til at stå i huset, hvilket betyder, at du sagtens kan holde et pænt hus med hund i hjemmet.

 


Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning og indeholder ikke redaktionelt materiale.

 

Statiske beregninger

Statiske beregninger

Skal du bygge om, bygge nyt eller rive ned, så er der stor sandsynlighed for for, at du kommer til at høre om statiske beregninger. En statisk beregning er i mange tilfælde nødvendig for at sikre, at dit drømmehus eller byggeprojekt kan blive en realitet.

Det er ingeniøren, der laver beregningerne og derfor også ingeniøren, der spiller den centrale rolle i udarbejdelsen af de dokumenter og beregner, der skal bruges, når du skal ansøge om eksempelvis en byggetilladelse til renovering eller nedrivning af fx en bærende væg. Herunder kan du læse meget mere om statisk beregning og se, hvorfor de er så vigtige for dine byggeplaner.

Hvad er en statisk beregning?

Helt kort er det beregninger, der udgør en vigtig af den statiske dokumentation, som er nødvendig til de fleste byggeprojekter. For at give et par eksempler, så kan det bl.a. være nødvendigt i følgende tilfælde; hvis du vil fjerne en bærende bjælke, beregne/dimensionere en stålbjælke, vælte en stabiliserende væg eller skal dokumentere enhver form for statik og påvirkninger på bærende konstruktioner.

Hvornår bruges en statistisk beregning?

Selv en nedrivning af væg kræver byggetilladelse og en stålbjælkes pris er afhængigt af et statisk beregningsprogram – statiske beregninger foretages på både nybyggeri, tilbygning eller ombygning af eksisterende bygninger.

Står du overfor en nedrivning af ikke bærende væg, brandisolering af stålbjælke eller lignende, så er en statisk moment beregning vejen frem.

Et statisk beregningseksempel vil kunne give et billede af effekten eller virkningen af en eventuel renovering eller ombygning og sikre, at alle love og retningslinjer er overholdt. Statistiske beregninger som metode og dokumentation er med andre ord ikke til at komme udenom, hvis du ønsker at bygge ud eller om eller bygge helt nyt.

Hvordan laver en ingeniør statiske beregninger?

Det er meget forskelligt og afhænger af den enkelte ingeniør og ingeniørvirksomhed. De fleste bruger software og programmer til dette, mens mindre virksomheder, i mindre grad stadig bruger noget simpelt som Excel el. lign. Førstnævnte er dog langt mere sikkert og præcis. Dette bruger de bl.a. til følgende;

 • statiske beregninger af bjælker, søjler mm.
 • beregning af nedbøjning af stålbjælke eller stålrammer
 • nedrivning af stabiliserende væg
 • ståldrager beregning
 • … og meget andet

Hvad koster en statisk beregning?

Når det kommer til at udregne statiske beregningers pris, så varierer priserne helt utroligt meget. Størrelsen betyder ikke altid så meget i forhold til statiske beregninger til hus, her handler det mere om opgavens omfang. Om de statiske beregninger for eksempel skal omfatte ting som stålbjælke dimensionering – også kendt som statisk beregning af bjælke, pris på ståldrager eller andre ekstra informationer.

Men, hvad koster så statiske beregninger? Som udgangspunktet ligger priserne for statiske beregninger i København på mellem 5000 og 10.000 kroner. Du kan med fordel indhente flere forskellige tilbud, hvis du vil være sikker på at få den bedste pris.

Skal du bruge statiske beregninger, når du bygger nyt hus?

Det korte svar er ja. For det skal du, ellers er der ingen dokumentation for at konstruktionen er holdbar og ladsiggørlig – og det kan hverken entreprenøren eller forsikringsselskabet lide. Statiske beregninger foretages i et program, hvor det er muligt at indlægge alle de forskellige informationer, der er nødvendige både i forbindelse med:

 • Nyt hus
 • En tilbygning
 • Et nyt tag
 • Nyt badeværelse
 • Udgravning af kælder
 • Ny kvist / overetage
 • Etablering af gulvvarme

Hvad er en ståldrager beregning?

Ståldragerne er husets skelet og derfor er det vigtigt ikke bare at kende en ståldragers pris men også dens størrelse og bæreevne, så du får den stærkest mulige konstruktion. Til det bruger ingeniøren blandt andet en stålbjælke beregner til statisk beregning af en bjælke eller drager.

Det er en af de vigtigste værktøjer i forbindelse med husbyggeri og konstruktion og derfor er et bjælkeberegningsprogram også noget enhver ingeniør kender til og som det kræver en hel del erfaring at kunne bruge korrekt.

De statiske beregninger er med andre ord din sikkerhed for at huset kan bære sig selv og stå stærkt selv i den hårdeste vind.