Blog

Hav altid magnettape under byggeriet eller renoveringen

Hav altid magnettape under byggeriet eller renoveringen

Der er i dag mange, der kaster sid ud i diverse byggerier i hjemmet. Det kan være alt fra de små gør-det-selv projekter, som blot er med til at forskønne og vedligeholde hjemmet, som det er, men det kan også være de større projekter, der meget hurtigt kan gribe om sig.

Uanset hvad der tilfældet hjemme hos dig, så bør du tage et kig på de mange gode muligheder, der byder sig med magnetbånd eller magnettape, som det også kaldes. Det kan nemlig i mange tilfælde være med til at gøre arbejdet en hel del lettere.

Derfor er magnettape så praktisk, og sådan bruger du det i din hverdag

Magnetbånd er et stærkt bånd med klæb på den ene side og magnet på den anden. Dette er et fleksibelt kvalitetsprodukt, der kan bøjes og skæres efter et nøjagtigt ønske, og derfor giver det gode muligheder for blandt andet tilpasning. Det kan derfor også bruges til ethvert ønske og behov. Med sin høje fleksibilitet og det ekstra stærke TESA klæb, er det desuden sikret, at tapen er meget alsidig, det betyder, at det kan anvendes til en lang række forskellige opgaver uanset, hvilken overflade der er tale om.

Magnettapen skærer du let over med enten en kniv eller en saks, så længden passer til den opgave, du står overfor, og så er det også sørget for, at materialet er UV coated. Det betyder, at det ikke smitter af på andre materialer under monteringen, hvilket især er relevant, hvis man har at gøre med nye, dyre og rene byggematerialer, der helst ikke skal tage skade.

Du kan bruge magnettape både i privaten som i erhvervslivet

Hvis det er noget, som du synes, der lyder spændende, så tag et kig på det store udvalg af magneter fra Larko.dk. Her er der med sikkerhed lige præcis den magnettape, som du leder efter, hvad end det er til at holde dine byggeplaner på plads, mens de står på, eller det er for at gøre dit køkken mere praktisk, så du hurtigt kan hænge dine køkkenredskaber fra dig.

Det kan også være, at du driver dit eget erhverv, og her kan magnettape være særligt brugbart til blandt andet til at holde skilte, bannere og displays eller eventuelt som afmærkning på reolerne ude på lageret. Der er således rig mulighed for at gøre god brug af det – og snart vil du slet ikke kunne undvære det længere.

Sådan finder du den bedste håndværker

Sådan finder du den bedste håndværker

Se her på siden, hvor de forskellige håndværkere er placeret i landet. Der er helt sikkert en nær dig, du gerne vil bruge. 

Synes du derimod, at det er svært at finde en håndværker, hvis arbejde du er tryg ved.

Og måske er du lidt i tvivl om, hvordan du finder en god håndværker.

I mange tilfælde handler denne skepsis om, at du ikke er nok inde i, hvad deres arbejde består af. Bliver du bedre på det område, vil du sikkert kunne vælge den gode fra den dårlige.

Hvad skal de bruges til?

For hvad er det nu, vi bruger dem til? Vi kan jo vende spørgsmålet om, for hvad bruger vi dem snart ikke til. 

Selvom der er en stor gør det selv kultur i Danmark, bliver der stadig flere håndværkere. For det helt nødvendige ting, at vi kan have vores normale hverdag, der forudsætter arbejde, vi ikke selv kan lave.

Det kan være en rigtig god idé at pakke gør det selv attituden sammen, når I har bestilt en tømrer eller elektriker. Det kan jeg være her, at skepsissen tager sit spæde spadestik.

Når det kommer til den gode tømrer, murer, elektriker osv. Så er det et godt tip ikke bare at ville spare penge, når de er på besøg. Se i stedet alle tilbud, der kan være en grund til, at den billige er den billige.

 Så hav tillid til din håndværker, og bestil en god en, når du skal have lavet udbygning, tag, eller hvad det nu kunne være.

Bestil en håndværker, medmindre du selv er en

Har du bruger for et godt tilbud på en tømrer, murer eller lignende, kan du læse mere og få tilbud på Haandvaerkeroversigt.dk

Der er selvfølgelig nogle projekter, I sagtens kan klare selv. Men en god huskeregel til de lidt større projekter, som at skifte vinduer er terrassedør.

Hvis ikke du selv er håndværker, så har du nok godt af at bestille en. De vil meget gerne hjælpe dig, hvis du tør overlade ansvaret. 

Byg selv, hvis du vil bygge til lavpris

Byg selv, hvis du vil bygge til lavpris

Hvis du vil have gjort noget ordentligt, skal du gøre det selv. Det passer måske ikke altid, men sådan er det i hvert fald hvis du vil have gjort noget billigt. Og især med byggeprojekter, er der masser af penge at spare ved at bygge selv. Faktisk er det den eneste måde hvordan du kan bygge til lavpris. 

Men kan det virkelig altid lade sig gøre? Hvornår skal du bruge professionelle håndværkere, og hvornår ikke? Det kan du få svar på her på siden

planke med krumme søm og hammer

Husk at der er noget, der hedder byggereglement

Byggereglementet er en samling af regler og love, der styrer alt byggeri. Det er underordnet om det er store eller små byggeprojekter, de skal alle overholde byggereglementets regler. Og her står der bl.a. at der er nogle ting du simpelthen ikke må gøre selv. 

Men du må som regel bygge selv ting der ikke fylder mere end 10 kvadratmeter. Om det er et skur i haven, en carport eller en terrasse, fylder det ikke mere end 10 kvm behøver du ikke en byggetilladelse. Men der kan stadig være ting du skal være opmærksom på. Fx naboerne. Der er regler for hvor tæt på skellet du må bygge, selv hvis det er under 10 kvm. Og der er også grænser for hvad du selv må gøre så snart der er VVS eller elektrisk arbejde involveret.  Her er det vigtigt at du informerer dig godt og grundigt, inden du går i gang med dit projekt

analogt armbåndsur på grå højglans baggrund

Ikke alt kan betale sig at bygge selv

Medmindre du er en ekstrem ambitiøs amatør urmager, så vil du nok ikke kaste dig ud i at lave et armbåndsur selv. Der findes faktisk samlesæt, hvor du kan købe al indmaden til et armbåndsur, og så laver du huset selv og samler uret. Men der fleste vil nok bare købe sig et armbåndsur. Med et DANIEL WELLINGTON CLASSIC PETITE 28 STERLING WHITE ur får du et utroligt flot armbåndsur, og helt sikkert billigere end, du kunne lave det selv.
Det er dog ikke altid at have uret på, mens du bygger andre ting – du skal jo gerne passe på det, så det holder i mange år.

Find de bedste priser til dine byggeplaner

Find de bedste priser til dine byggeplaner

Det er ikke altid billigt at få bygget nyt hus eller tilbygget noget til et allerede eksisterende hus. Derfor er det vigtigt for mange at finde gode priser. Måske er det blot mindre opgaver, du søger løst. Så er der jo altid den mulighed, at du selv ordner det. 

Men er det udenfor dine kompetencer, så find den bedste handyman til en overkommelig pris.

vinflaske

Hvornår bør man klare tingene selv, når man har projekter i hjemmet?

Når vi har noget, vi gerne vil have lavet i vores hjem, er der som regel to muligheder. Enten gør du det selv, eller også hyrer du en professionel. Men om man lige selv kan klare det, er jo forskelligt. Typisk afhænger det af, hvad du kan. Kan du for eksempel male, er der jo penge at spare der. Er du håndværker, er der masser af penge at spare på mange ting. Dog bruger du naturligvis din tid i stedet for.

Om du bør gå i gang med en opgave eller ej, afhænger af dens omfang. Er det et job for en elektriker, bør du for eksempel være påpasselig. For det er ikke helt nemt og ufarligt. Er du heldig, kender du en, der kan hjælpe dig lidt på vej. Men ellers er det med at være ærlig omkring dine egne evner, og hyre professionelle efter behov.

sociale medier symboler

Hvad køber man til husejeren, der har det hele?

Er det en af dine bekendte, der har kastet sig over et byggeprojekt, og er det ved at være færdigt? Så er det med at finde på en god lille housewarming gift. Og dette er da vin. For det kan man jo ikke få nok af. Så har man altid noget, man kan tage hul på – både når man er alene, eller når man har gæster. 

Find gode gaveideer online. Selv hvis modtageren ikke er meget til vin, er det stadig fint. For når man har gæster, er det jo ganske almindeligt, at man serverer vin. Og så er der jo noget godt til modtagerens gæster.

Er du typen, der går op i vin, følger du sikkert en eller flere blogs omkring emnet. Måske har du endda din egen blog, Facebookgruppe eller Instagram, hvor du skriver om din viden. Er dette tilfældet, kan du måske optimere det indhold, du lægger ud. Lær mere om sociale medier og hvordan man bruger dem bedst muligt. På den måde kan du få flere følgere og udgive mere spændende indhold.

Taget skal skiftes, hvis det trænger

Taget skal skiftes, hvis det trænger

Skal dit tag skiftes? Det er en svær disciplin at finde ud af, hvornår taget virkelig trænger til at blive skiftet. Det kan være en god idé at få en fagmand til at kigge på det.

Det samme kan siges om den eventuelle skiftning, for det kan være utrolig svært og meget tidskrævende at gøre selv.

Der kan jo også være andre ting, du hellere vil bruge din tid på, når du endelig er hjemme. Dit hjem står jo ikke bare og venter på, at du laver det om. Dit hjem glæder sig til at blive brugt.

Gør det Selv

Kan du gøre det selv

Det store spørgsmål for mange af os, kan vi virkelig klare det selv. Er du tømmer eller kender til taglægning, er svaret måske ikke så kompliceret. 

Men det kan jo være, at du ikke aner, hvad der er op og ned på sådan et tag. Så kan det være en stor fordel ikke at bevæge sig ud i projektet selv. 

I værste tilfælde kunne dine egne gode intentioner jo ende helt galt. Det ville dælme være ærgerligt at komme til skade i sin fritid, fordi du vil forsøge dig med et krævende hjemmeprojekt.

Så er det bedre at få fagfolk til det. 

Og netop fagfolk kan være en rigtig god idé også, når du skal have vurderet, om det overhovedet er tid til, at taget skal skiftes. 

Alt det og meget mere kan du blive klogere på her. Du får klar besked om prisen på et nyt tegltag. Det kunne jo være ret så behjælpeligt.

Giv dit hus de bedste omstændigheder

Dit hus kræver jo af dig, at du husker at passe på det. Det klarer ikke bare ærterne selv, som din have. Den skal nok klare sig, hvis du vælger ikke at klippe og slå den.

Nej, huset bliver du nødt til at være over, hvis du ønsker et hus, der skal stå mange år endnu. 

Og så er det heller ikke så slemt, at et nyt tag kan give huset et nøk op i prisen, hvis I skulle have lyst til at sælge en dag. 

Bagning

Hjemmet er der hele året

Når det så er sagt, er det også vigtigt bare at nyde sit hus. For det skal stå der i lang tid, og det skal helst bevare sin værdi. 

Men hvilken værdi har det, hvis I ikke selv har haft nogen glæde af det.

Husk at benytte huset, så der er liv i det. Det er den allerbedste investering, du kan gøre i dit hus. Det kunne f.eks. være projekter i køkkenet, hvor din bagning rigtig kommer i spil.

Måske gemmer der sig en rigtig mesterbager bag dine fingre. Eller måske er det ´bare´ en rigtig sjov aktivitet for hele familie, som I kan have glæde af.

Det er i hvert fald værd at overveje. Der er mange projekter, du kan tage med ind i dit hus. Eller du kan glemme projekterne og læse en bog, se den nye serie eller spille nogle spil med børn eller venner.

Sådan finder du det rigtige træ til dit næste byggeprojekt

Sådan finder du det rigtige træ til dit næste byggeprojekt

Det kan være en større opgave at skulle overveje hvilken slags træ, du skal bruge til dit kommende byggeprojekt. Forskellige typer træ har forskellige egenskaber og udseende, der er vigtige faktorer for, hvilken type træ du skal vælge til dit næste byggeprojekt. Hvis du er bekendt med trætyper og deres egenskaber, kan du skimte denne artikel igennem for at få genopfrisket din viden om emnet. Men hvis du aldrig før har stiftet bekendtskab med de forskellige trætyper og deres egenskaber, er det vigtigt, at du følger nøje med i denne artikel, så du ikke vælger en trætype, der er komplet ubrugelig i forbindelse med dit næste byggeprojekt. I denne artikel får de et overblik over hvilke trætype, der har bestemte egenskaber, du kan gøre brug af og benytte fornuftigt. Så læs med her for at få en større viden om træ-typerne og deres egenskaber i forbindelse med tømrer-videnskaben.

Vægt

En vigtig faktor for hvilken slags træ man skal benytte sig af til et byggeprojekt er træets vægt. Hvis du for eksempel skal bygge et transportmiddel eller en komponent til et sådant, er det enormt vigtigt at du overvejer materialets vægt. Eksempelvis vil en træbåd, der er bygget i eg være markant tungere end en båd, der er bygget i ask. Ask er generelt et virkeligt brugbart byggemateriale, da det er let tilgængeligt i Danmark og har nogle radikale egenskaber, der gør det specielt egnet til mange byggeformål. Det er også vigtigt at overveje prisen for materialerne, da de spiller en stor rolle for hvor mange penge du har i overskud, som du så kan bruge på træets finish og redskaber til at behandle det med. En rigtig god og billig trætype, der minder om den vidt udbredte krydsfinér er osb plader.

båd

Fleksibilitet

En anden vigtig egenskab for de trætyper man typisk benytter til private gør-det-selv-projekter er fleksibilitet. Træ der skal bøjes, er nødt til at være fleksibelt og hvis du ikke vælger den rigtige trætype, er det enormt svært at få træet til at bøje ordentligt og senere hen at få træet til at holde krumningen. Ask er igen en af de bedste typer træ til dette formål, da det er enormt fleksibelt i forhold til andre kendte og udbredte (i norden) trætyper som krydsfinér, eg og gran. En sidste bemærkning ville være at du også skal huske at tænke udseende og dermed finish ind i træets egenskaber. Forskellige typer træ absorberer og holder olie meget forskelligt og derfor er det ud fra et æstetisk synspunkt vigtigt at vælge en type træ, der holder finishen rigtig godt.

Skal du bygge om i stuen? Brug sofaen som det centrale punkt

Skal du bygge om i stuen? Brug sofaen som det centrale punkt

Der er næppe et eneste møbel i din stue, der bruges mere end din sofa. Derfor er det også et vitalt møbel, der ikke blot kan bruges til afslapning, men også til at samle hele familien. Står du over for at skulle bygge om i stuen, anbefales det derfor at gære det med sofaen som det centrale punkt.

Det er ikke sikkert, at du skal beholde din nuværende sofa, men det er en god idé at have sofaen med i dine overvejelser, når du skal lave ombygningsplanerne. Derved undgår du, at du står tilbage med en sofa, der ikke helt passer ind i din stue, hvilket vil være en skam, hvis du har brugt tid og penge på din ombygning.

Hvorfor er sofaen så vigtigt et møbel?

Der skal ikke være nogen tvivl om, at det ikke er alle, der er enige i, hvor stor en betydning sofaen har. Ofte er det dog blot som følge af, at folk ikke rigtigt tænker over det. En sofa har nemlig stor betydning i enhver stue. Det betyder også, at det ikke er et møbel, der er værd at gå på kompromis med, når den skal vælges.

Ikke dermed sagt, at du skal vælge en af markedets håndlavede sofaer, hvis du har et ønske om at holde dens pris i bund. Det er dog vigtigt, at du ikke går på kompromis med dine krav og ønsker. Hvis det kræver, at du får den håndlavet, for at opfylde de krav du har, er det derfor heller ikke noget, du bør tøve med at få gjort.

sofa hygge

I og med, at det er et møbel, hvor du bruger en stor del af din tid, både til hverdag og i weekenden, er det selvfølgelig et helt centralt møbel. Det er også derfor, at det anbefales, at du bruger den som det centrale punkt, hvis du har i sinde at ombygge din stue. Det er bestemt en beslutning du vil blive rigtig glad for.

Din sofa skal passe til indretningen af stuen

Grunden til, at det er en god idé at bruge din sofa som et centralt punkt for din ombygning er, at din sofa skal passe til indretningen af stuen. Her menes der ikke blot, at det er vigtigt, at du finder en sofa, der passer godt til de øvrige møbler og interiør, der er at i stuen, om end det dog også er vigtigt, at du tager højde for dette.

Det handler dog i lige så høj grad om selve udformningen af stuen. Hvis du har en meget stor stue, er det fx ikke en god idé, at du vælger en sofa, der er for lille. Det vil blot resultere i, at dine stue ender med at se alt for tom ud. Omvendt må du ikke vælge en sofa, der er for stor, hvis du ikke har specielt meget plads i stuen.

Et af de to scenarier, der er beskrevet herover, kan du undgå at stå i efter din ombygning, hvis du tager højde for sofaen som et centralt punkt.

Få monteret låse i dit nye byggeri med hjælp fra en låsesmed

Få monteret låse i dit nye byggeri med hjælp fra en låsesmed

Nye byggerier er omfattende projekter med mange små opgaver, der skal ordnes løbende, indtil man til sidst står med det færdige resultat. 

En opgave, som mange måske kan være tilbøjelige til at glemme at tænke ind i processen, er montering af diverse låse på bygningen. Til sådan en opgave vil man som regel får brug for hjælp af en låsesmed. Læs mere om, hvad en låsesmed kan gøre for dig her. 

Dør

Hvad kan en låsesmed hjælpe med?

Låsesmede kan løse mange typer af opgaver. Det er blandt andet en låsesmed, du skal ringe til, hvis du har smækket dig ude af dit hjem eller din bil. Det er måske denne opgave, de fleste forbinder låsesmede med. Men en låsesmed kan andet og mere end det. 

Eksempelvis kan de også assistere på forskellige måder med pengeskabe; med omkodning af låse, hvis din nøgle er blevet stjålet eller blevet væk; med forskellige typer af service og reparation af låse og sidst men ikke mindst med montering af helt nye låse. Det er især denne sidste funktion, du formentlig vil få brug for, når du står med et nyt byggeri mellem hænderne. Her er det nemlig vigtigt at prioritere sikkerheden ved at få installeret gode og sikre låse på bygningen.

Montering af sikre låse på dit nye byggeri

En af låsesmedens primære opgaver er at montere diverse former for låse på forskellige slags bygninger. Ønsker man en høj grad af sikkerhed på fx et nyt hus, er det vigtigt at prioritere gode og sikre låse. Det kan låsesmeden hjælpe dig med. 

Sagen er nemlig den, at der kan være stor forskel på, hvor sikre forskellige låse er – det vil sige på, hvor nemme de eksempelvis er at bryde op og lignende. Der bliver hele tiden udviklet nye former for låse, som bliver fortsat mere sikre. Og da en låsesmed altid er opdateret på, hvad det seneste nye inden for låse er, vil vedkommende også kunne hjælpe dig til at skabe en sikker og tryg følelse i dit nye hus.

Speciel lås

En låsesmed ved hånden

Som tidligere nævnt er en af låsesmedens primære opgaver at hjælpe folk med at lukke sig ind igen, hvis de eksempelvis har smækket sig ude af deres lejlighed eller bil. Låsesmede rykker også ud med ganske kort varsel, hvis du har mistet din nøgle, og en lås derfor skal omkodes. 

Af samme grund kan det være en god idé altid at vide, hvordan du hurtigt kan få fat i en låsesmed. Find gerne en i dit nærområde, så det er muligt hurtigt at få hjælp, hvis du skulle få brug for det. 

Bor du eksempelvis i København, er det naturligvis en god idé at finde en låsesmed i København. Vil du gerne være på den helt sikre side, kan du vælge at kode låsesmedens telefonnummer ind i din telefon, så du altid nemt kan ringe, hvis du får brug for det. Mange låsesmede tilbyder døgnservice og rykker således – som regel mod ekstra betaling – også ud i nattetimerne, hvis der skulle blive behov for det.

Gør alvor af dine planer

Gør alvor af dine planer

Der er mange ting, som man ønsker at ændre på. Det kan dog sommetider godt være svært at gøre alvor af det. Det skyldes flere forhold. Det er ikke desto mindre vigtigt, at man også nogle gange får gjort alvor af de planer, som man går rundt med. Det er på den måde, hvor man kan skabe en positiv udvikling. 

Det kan eksempelvis være i ens eget hjem, hvor man kan lave noget nyskabelse. Det behøver ikke at være prisen som afskrækker dig. Man kan faktisk få udført en lang række forskelligt håndværk til rimelig overkommelige priser. Det kan du allerede begynde at tænke over fra i dag.

Fornyelse

 

Håndværk til fornuftige priser

Vi går nok alle sammen rundt med nogle drømme. Det gør du formentlig også. Det kan være tanker om drømmerejsen, bilen fra da du var en lille dreng, eller noget helt tredje. Det kan nemlig være godt med drømme, som er noget man kan stræbe efter. Det er dog ikke det hele, der behøver at være en drøm i al evighed. 

Meget af det kan forholdsvis nemt realiseres. Det handler blot om, at man skal have overskuddet til det. Du kan eksempelvis få realiseret det du har ønsket at ændre ved dit hjem. Det kan være det nye køkken, et drivhus, men det kan også være mange andre og mindre ting. Prisen behøver dog ikke at afskrække dig. Man kan hyre nogle rigtig dygtige håndværkere til overkommelige priser. Det bør du overveje, hvis du vil have bygget noget nyt derhjemme.

Undersøg markedet grundigt på forhånd

Det man kan gøre, for at lave den bedste handel, er at undersøge markedet på forhånd. Ved at sætte sig godt ind i markedet, så får man dannet et overblik. Når man har dannet sig et overblik, så er man bedre i stand til at træffe den bedst mulige beslutning. Det handler nemlig om ikke at give for meget for ens byggeprojekt. Materialer og de håndværkere, som man muligvis skal bruge, skal selvfølgelig ikke koste mere end nødvendigt. 

Det kan derfor være godt at have dannet sig et overblik over prisniveauet, før man træffer den endelige beslutning. Det er i hvert fald noget, som vil komme en selv til gode i sidste ende. Ved at sætte sig godt ind i tingene, så får man også en bedre følelse for projektet. Man har et bedre overblik og kan derfor være mere rolig.

Massage

God massage

Det kan være utroligt dejligt at få en god massage. Det kan det i flere henseender. Til daglig kan det være godt at få løsnet lidt op i musklerne, da man ofte har en travl hverdag. I forbindelse med byggeri, så kan det være ekstra godt. Det er nemlig her, hvor man udsætter kroppen for hårdt fysisk arbejde. Det kan derfor være godt for ens krop, hvis man modtager massage i sådan en periode. Man kan finde massage mange steder. Vordingborg massage er et sted, hvor kvaliteten er i top. Hvis du bor i nærheden, så er det noget, som du bør overveje. På den måde kan du komme af med nogle af de gener, som du måtte gå rundt med.

Sådan anvender du stenmel

Sådan anvender du stenmel

Stenmel er et særligt velegnet produkt til belægninger og fuger mellem fliser eller lignende eller til stier.

Det består af enten knuste sten eller knust granit, og det kommer i flere forskellige farver. De mest almindelige farver er dog sort og grå.

Grunden til at det er særligt velegnet til belægninger og fuger mellem fliserne er, fordi det har en kantet struktur, som giver en god friktion. Det betyder, at det ikke kan blive blæst eller skyllet væk, når det for eksempel regner eller blæser. Man kan dermed være sikker på, at det bliver liggende, der hvor man har lagt det.

stenmel fra havehandel

 

Forskellige slags stenmel

Der findes to forskellige typer stenmel. Den ene er fremstillet af knuste sten, mens den anden er fremstillet af knust granit. Man kan kende forskel på de forskellige typer ved at kigge på farven. Er farven enten sort eller grå, er der tale om stenmel af knust granit. Har det omvendt en mere brunlig farve, er der tale om stenmel af knuste sten.

Knuste sten

Stenmel af knuste sten kaldes også for bakkestenmel, og det er fremstillet af knuste sten, der kommer fra en grusgrav. Bakkestenmel har en brunlige farve, og det er kantet, hvilket betyder, at det er godt til at pakke sig og blive liggende. Det er dermed meget velegnet til at bruge mellem flisernes fuger.

Bakkestenmel har en lidt grovere tekstur end stenmel af knust granit. Det er derfor særligt velegnet til større fuger, men det kan også bruges som den eneste belægning. Det kan for eksempel være på en parkeringsplads, i indkørslen eller på en ridebane. Det skyldes den faktor, at det ikke flytter sig betydeligt, når det regner eller stormer – heller ikke når det ligger frit.

Knust granit

Stenmel af knust granit er den mest almindelige form for stenmel, og det er enten gråt eller sort. Kigger man nærmere på stenmelet, vil man kunne se de skarpe kanter, som giver en høj friktion. Det betyder, at det har en god evne til at pakke sig imellem for eksempel flisefuger, og at det ikke vil flytte sig, selvom det regner eller blæser.

Hvad kan det bruges til?

Stenmel kan blandt andet bruges til belægninger på ridebaner, parkeringspladser og i private indkørsler, men det bruges også hyppigt af de offentlige instanser. Dette skyldes formentlig det minimale behov for vedligeholdelse. Derudover kan stenmel også benyttes i haven, hvor det blandt andet kan anvendes til afretning, når der skal lægges fliser.

Skal man lægge en ny terrasse, kan man også bruge det i stedet for flisesand. Det kan også bruges til at forbedre jorden i haven eller til at opnå den rette blanding af gødning. Sidst men ikke mindst kan det også bruges i akvarier, og det her dermed rigtig mange forskellige anvendelsesmuligheder. Faktisk er der ikke ret mange begrænsninger for, hvad det kan anvendes til.

Ideelt til petanquebaner

Som nævnt kan man bruge stenmel til mange forskellige formål, og det kan blandt andet også bruges til etablering af petanquebaner.

Skal man anlægge en petanquebane, skal man starte med at grave ud til banen. Det betyder, at man skal fjerne mellem 35 og 40 centimeter jord. Er jorden meget leret, kan det desuden være nødvendigt at lægge et dræn. De officielle mål for en petanquebane er på mindst 15 meter i længden og 4 meter i bredden.

Efter udgravningen skal man jævne underlaget og efterfølge lægge bundsikring, som består af stabilgrus og sand. Det har til formål at sikre, at regnvand kan løbe væk fra banen, og laget skal være på 10-15 centimeter.

Herefter skal der lægges 15-20 centimeter stabilgrus oven på bundsikringslaget, og det sikrer en flot og jævn overflade. Stabilgruset skal derfor planeres ud med en pladevibrator.

Til sidst skal man lægge det øverste lag på petanquebanen, og det udgøres af 4 centimeter stenmel. Det giver de mest optimale betingelser for en god petanquebane.

En god ide vil desuden være at lægge plænekantsten rundt i kanten af banen. Det vil give et flot resultat, og samtidig vil det gøre det svært for græs og ukrudt at komme ind på petanquebanen.

 

Forskellige farvevarianter

små stykker sten

Stenmel findes i flere forskellige farver, og det skyldes, at det typisk består af knust, pulveriseret granit. Dermed vil stenmelet også kunne købes i de samme farver som granit. Man kan vælge mellem:

  • Brunt bakkestenmel
  • Rødt stenmel
  • Sort stenmel
  • Hvidt stenmel
  • Lysegråt stenmel.

Der er flere fordele ved, at det findes i så mange forskellige farver. Først og fremmest kan man dermed få det resultat, man ønsker. Derudover er det også særligt fordelagtigt at bruge det sammen med granitskærver, hvis man ønsker at have et jævnt underlag. Dermed vil skærverne også komme til at ligge bedre fast, og man undgår, at underlagets farve skinner igennem. Det vil nemlig ske, hvis man anvender stabilgrus som underlag til skærverne.

Udregning af mængder

Ligesom med alle andre materialer er det altid en god ide at beregne, hvor meget stenmel man skal bruge til opgaven. På den måde undgår man hverken at købe for meget eller for lidt. Der findes dog forskellige regnemetoder alt afhængigt af, hvad det er, man skal bruge stenmelet til.

Skal det anvendes til en ridebane, en petanquebane eller som en anden form for stabiliserende lag, er det forholdsvist ligetil at beregne forbruget. I så fald skal man gange områdets længde og bredde med lagtykkelsen. Skal man for eksempel anlægge en officiel petanquebane, ser regnestykket således ud: 4 x 15 x 0,04, og det vil give et resultat på 2,4. Det betyder, at man i så fald skal bruge 2,4 kubikmeter stenmel til banen. Stenmel vejer 1600 kilo per kubikmeter, og det er derfor forholdsvist nemt at regne ud, hvor meget stenmel man skal bruge til formålet.

Skal man bruge det til fuger imellem fliserne, kan det det dog være svært at beregne det præcise forbrug på egen hånd. Der findes dog stenmelsberegnere, der kan hjælpe med regnestykket. I så fald skal man oplyse målene på stenene eller fliserne og det totale areal. Så får man svaret på, hvor meget stenmel man har brug for.

Hvordan udlægger man det?

Metoden for udlægning af stenmel er den samme, uanset hvilket projekt man skal i gang med, og det er ikke særligt svært.

Start altid med at grave ud, så du for en plan overgang i det endelige resultat. Derudover sikrer udgravningen også et solidt og jævnt fundament. Selve gravearbejdet er noget af de mest omfattende, da der skal graves 35-40 centimeter ned i dybden.

Efter udgravningen skal jorden planes ud, inden man lægger bundsikringslaget bestående af stabilgrus og sand. Dette lag skal have en dybde på 10-15 centimeter. Efterfølgende skal der lægges 15-20 centimeter stabilgrus, som skal planes ud med en pladevibrator for et ensartet og jævnt resultat.

Til sidst skal laget med stenmel lægges, og det skal være på omkring 4 centimeter.

Forhandlere, priser og levering

Stenmel forhandles mange af de samme steder, som forhandler andre typer stenvarer og granitskærver. Hvilken forhandler man vælger at handle hos, afhænger dog af, hvordan man vil have produktet leveret, eller om man vil hente det selv. Ønsker man selv at afhente det, er det nødvendigt, at man har en trailer til rådighed.

Levering

Det kræver omkring 3 tons stenmel at etablere en petanquebane, og det er derfor ret store mængder, der skal transporteres, afhængigt af den konkrete opgave. Det vil derfor i mange tilfælde være mest ideelt at få det leveret frem for at hente det selv.

Vælger man at få det leveret til adressen, kan man vælge mellem tre forskellige leveringsmetoder.

Man kan enten vælge at få stenmelet tippet af i indkørslen eller ved kantstenen. I så fald vil lastbilen hælde alt stenmel ud i en stor bunke, og man skal selv sørge for at fjerne det, hvis det ikke skal blive liggende der.

Man kan også vælge at få det læsset af med en lastbil med grab. På den måde kan man få stenmelet længere ind på grunden, og det behøver dermed ikke at ligge i indkørslen. De fleste lastbiler med grab kan levere på et ønsket sted på grunden op til cirka 10 meter fra vejen.

Sidst men ikke mindst kan man også vælge at få det leveret i en bigbag. I så fald vil lastbilen aflæsse bigbagen ved kantstenen eller i indkørslen, og man skal dermed selv sørge for at flytte det efterfølgende.

Priser

Priserne på stenmel kan variere meget, og det kan dermed være svært at give en konkret pris. Stenmel priser kan blandt andet afhænge af, hvor meget man har behov for, og hvordan det skal leveres. Overordnet set kan man dog regne med, at en kubikmeter stenmel koster cirka 1200 kr. Inden man bliver skræmt at prisen, bør man være opmærksom på, at en kubikmeter stenmel svarer til cirka 1,5 ton stenmel.

Fordele og ulemper

sten grus

Der er rigtig mange fordele ved at anvende stenmel. Først og fremmest kan det give en rigtig stærk fuge mellem fliserne, og det har også en god beskyttelse mod ukrudt. Man skal dog være opmærksom på, at der også er en ulempe forbundet med stenmel. Lader man det ligge på fliser udendørs, og begynder det at regne, kan det nemlig misfarve fliserne. For at undgå dette er det vigtigt, at man ikke lader det ligge på fliserne, og at man ikke gør det vådt under udlægningen.

Findes der nogle alternativer?

Hvis man gerne vil undgå at få misfarvet sin belægning, findes der en række alternativer til stenmel. Det kan for eksempel være:

  • Sand
  • Strandsand
  • Fugesand
  • Grus
  •  

De fleste former for sand er gode alternativer til stenmel. Det skyldes, at sand også ligger meget stabilt, og det er ligeledes meget nemt at plane ud. Ulempen ved sand er dog, at det ikke har samme gode friktion som stenmel, og det vil derfor kunne fyge mere, når det stormer eller blæser.

Vælger man i stedet at lægge grus, fyger det mindre end sand, men omvendt vil det til gengæld være svært at plane godt ud, så man får en flot og jævn overflade.

Konklusion

Selvom der findes mange forskellige alternativer til stenmel, er der bestemt også en række gode grunde til, at det stadig i høj grad anvendes til flere forskellige formål. Der er ikke nogen af alternativerne, der ikke har ulemper forbundet med brugen. Passer man på i forhold til belægning og vand, når man arbejder med stenmel, er der ingen grund til ikke at anvende det. Det gælder særligt, hvis man har behov for et materiale, der er nemt at arbejde med, og som har samme høje friktion som stenmel.